Het lijkt een steeds vaker terugkerende discussie te worden: vaccineren ja of nee? Dat antwoord is nog niet zo eenvoudig. Op dit moment zijn er ruim 13 miljoen inwoners van Nederland gevaccineerd. Dit aantal betreft mensen boven de 18 jaar en kinderen vanaf 12 jaar. Met een totaal aantal inwoners van ruim 17,5 miljoen ligt de dekkingsgraad nog net niet op 75%. Het ideaalbeeld is echter dat elke inwoner van Nederland straks gevaccineerd is. Afdwingen of verplicht stellen dan maar? Het is een vraag die ook bij veel werkgevers door het hoofd speelt. Om die reden hebben wij de meest gestelde vragen onder elkaar gezet én beantwoord.

 • Mogen we medewerkers verplichten om zich te laten vaccineren?
  Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel en kort door de bocht: nee. In de grondwet is namelijk vastgesteld dat elk individu recht heeft op lichamelijke integriteit. En dat houdt simpelweg in dat zij dus zelf mogen bepalen of ze zich laten inenten.

 

 • Mag ik een bonus verstrekken om medewerkers over te halen zich te laten vaccineren?
  Nee, dat mag niet om meerdere redenen. Medewerkers kunnen zich onder druk gezet voelen, medewerkers die al gevaccineerd zijn voelen zich benadeeld en tenslotte mag je medewerkers niet controleren. Hierdoor weet je dus sowieso niet weet of het daadwerkelijk gebeurd is.

 

 • Moet ik salaris doorbetalen als een niet ingeënte medewerker ziek wordt?
  Ja. Net als in alle andere gevallen van verzuim ben je ook in dit geval als werkgever wettelijk verplicht om het salaris door te betalen.

 

 • Mag ik aan toekomstige medewerkers vragen of zij ingeënt zijn?
  Nee. Net als veel andere persoonlijke vragen, is ook dit een gezondheidsgegeven en mag er niets van gevraagd of gedocumenteerd worden.

 

 • Mag ik de vaccinatie als functie-eis vermelden in een vacature?
  Nee. Dan zou er sprake zijn van discriminatie op basis van vaccinatie. En dat is net als discriminatie op leeftijd, afkomst of sekse niet toegestaan. Er geldt één uitzondering en dat is wanneer het gevraagd wordt met een legitiem doel (bijvoorbeeld voor uitoefening van de functie).

 

 • Mijn bedrijf biedt diensten in de zorg aan. Is dat een legitiem doel voor het afdwingen van een vaccinatie?
  Hierop kunnen we geen ‘Ja’ of ‘Nee’ antwoorden. Je zou denken dat het legitiem is, omdat het in het belang van de patiënten en het verschaffen van goede zorg is. Anderzijds hebben we te maken met eerdergenoemde lichamelijke integriteit. Lastig dus.

 

 

 

Corona is ook in 2021 nog volop aanwezig, we helpen je graag hoe hiermee om te gaan. Hopelijk is na het lezen van deze FAQ een en ander al duidelijker. Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen!