We kunnen er niet meer omheen: het coronavirus. Waar het eerst nog een ver-van-ons bed show leek te zijn, komt het steeds dichterbij. Afgelopen week leek het er zelfs op dat het virus daadwerkelijk onze landsgrens is overgegaan. Het gevolg? Bewust of onbewust beginnen mensen zich toch zorgen te maken.

Wat is het coronavirus?
Het nieuwe coronavirus is een variant op eerdere virussen als SARS en MERS. In totaal zijn er zo’n 30 verschillende virussen, maar ‘slechts’ 7 zijn in staat om mensen ziek te maken. Helaas is het nieuwe coronavirus één van die 7 en zijn er inmiddels ruim 2.500 mensen wereldwijd aan overleden.

Wat zijn de symptomen?
Het coronavirus heeft veel weg van een ouderwetse verkoudheid: hoesten, koorts, kortademig en longklachten. Dat het juist tijdens de winter uitbreekt, maakt het extra lastig te herkennen. Het coronavirus is zeer besmettelijk, wat nadelig is voor het inperken. Het virus is overdraagbaar van mens tot mens via speeksel. Door te hoesten of te zoenen, kan je het dus overbrengen. Maar ook via oppervlakten die door veel mensen worden aangeraakt, kan het virus worden overgedragen. Let wel: buiten het lichaam, kan het virus 4 tot 5 dagen overleven.

Wat kan je doen om je te beschermen tegen het coronavirus?
De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen zijn maatregelen die je altijd zou moeten nemen, heel eenvoudig:

  • Was je handen regelmatig (in elk geval na contact met anderen of oppervlakten)
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Maak gebruik van papieren zakdoekjes

Wat kun je doen als werkgever?

  • informeer je medewerkers over het virus
  • neem hygiënemaatregelen (deel bijvoorbeeld desinfectie gel uit)
  • laat medewerkers met klachten thuisblijven en contact opnemen met arts of GGD
  • medewerkers die besmet zijn geraakt tijdens vakantie hebben recht op teruggave vakantiedagen en moeten ziekgemeld worden
  • medewerkers die in quarantaine zijn geplaatst hebben recht op loondoorbetaling

Vooralsnog volgen we de adviezen van het RIVM