Het einde van de vaccinatielijst lijkt aardig in zicht te komen. Op 1 augustus 2021 zijn er ruim 20 miljoen inwoners van ons land gevaccineerd met minstens één prik. Nemen we hiermee voorgoed afscheid van COVID-19? Uiteraard niet. Vaccinaties voorkomen niet dat het virus verdwijnt, maar het zorgt wel voor immuniteit. De kans blijft echter aanwezig dat je medewerkers het virus oplopen. Hoe ga je hiermee om? Wat ons betreft is dit het uitgelezen moment om je RI&E en Arbo beleid voor de langere termijn aan te passen.
Welke onderwerpen je hierin op kunt nemen?

 • Thuiswerken
  Maak afspraken over (deels) thuis werken. Veel medewerkers hebben bijna 1,5 jaar overwegend thuis gewerkt. Sommige bevalt dit heel goed. Anderen minder goed. Leg dit daarom per individu vast. Het is daarnaast ook goed om na te denken over de werkwijze bij klachten. Het voordeel van (deels) thuiswerken, is dat medewerkers beter aan het werk kunnen blijven wanneer zij lichte klachten hebben.
 • Werkplekken
  Maak afspraken over de hoeveelheid mensen op kantoor. Ga je voor vaste dagen of ben je hierin flexibel? Wanneer je te maken hebt met flexplekken, is het ook van belang dat deze goed schoon worden gehouden. Leg vast welke werkwijze je hierin hanteert en faciliteer schoonmaakproducten.
 • Maatregelen
  Het klinkt allemaal misschien wat schools, maar leg vast hoe jullie op kantoor omgaan met de geldende en persoonlijke maatregelen. Afstand houden, blijft een goed advies dat relatief makkelijk op te volgen is. Er zijn echter ook medewerkers die meer of juist minder willen dan dat. Onlangs zagen we op LinkedIn een bedrijf dat haar medewerkers ondersteunde met polsbandjes. Ze boden siliconen armbandjes in drie kleuren: met groen geef je aan knuffels en high-fives oké te vinden. Draag je geel, dan wil je wel graag afstand houden, maar is overleg prima mogelijk. Met rood werk je het liefst alleen. Dat is voor iedereen duidelijk. Ook goed om vast te leggen wat je met borrels en verjaardagen doet.
 • Schoonmaak
  Hoe meer medewerkers er naar kantoor komen, hoe beter er schoongemaakt moet worden. De toiletten zouden vaker gesopt mogen worden en ook over de bureaus, toetsenborden en deurkrukken mag vaker een doekje gehaald worden. Daarnaast is het goed om desinfectiemiddelen per ruimte te verzorgen.
 • Testin’ testin’
  Wat spreek je af over testen? Bied je als werkgever ondersteuning of verwijs je naar GGD? Welke afspraken maak je met je medewerkers over testen zonder klachten, met betrekking tot werk?
 • Vaccinatieplicht
  Vaccineren is niet verplicht en staat dus vrij. Het lichaam is persoonlijk eigendom, waar jij als werkgever geen zeggenschap over hebt. Maak er daarom geen punt van, zodat iedereen zich hier over uit kan blijven spreken.

Je ziet, er zijn een aantal zaken om over na te denken met de nu geldende vrijheden. Heb je aanvullingen of vragen? Laat het ons dan vooral weten.