Wall of shame
AVG en de Arbowet
In 2018 was werkgevend Nederland in rep en roer. Organisaties moesten AVG proof worden gemaakt. Wie het op 25 mei 2018 niet voor elkaar zou hebben, kon flinke sancties tegemoet zien. Inmiddels is de rust wedergekeerd en is het met die sancties behoorlijk meegevallen. Toch zien wij wel een verandering als het gaat om het beleid. Want; als alle organisaties zo goed zijn ingespeeld op de AVG, waarom hebben ze dan niet meteen hun eigen beleid afgestoft?
Wat zeg je nu?
“Stuur het verslag van de bedrijfsarts maar even naar mij door.” Het was de opmerking van een verzekeraar die Audrey afgelopen jaar aan de telefoon had. Zonder gêne, maar vooral: zonder kwaad. De persoon in kwestie had er namelijk geen enkel benul van dat gesprekken tussen bedrijfsarts en cliënt strikt vertrouwelijk zijn. Dat geeft toch te denken.
Verwachtingen
Voorafgaand aan de AVG is er heel veel aandacht geweest voor de privacy van persoonsgegevens. En terecht, want daar mag in veel gevallen best wat zorgvuldiger mee worden omgegaan. De restricties zijn toegenomen, waardoor er heel veel minder gevraagd mag worden. Daar zijn wij het niet altijd mee eens, want de werkgever wordt hierdoor wel heel erg beperkt in het overleg met (zieke) medewerkers Hoe dan ook: als het goed is, weet iedereen precies wat er van hen wordt verwacht. Of toch niet?
Beleid up-to-date?
Wanneer je alle moeite hebt gedaan om je organisatie AVG proof te maken, is je beleid daar onderdeel van geweest. Je hebt alle processen in kaart gebracht, gecontroleerd welke gegevens je hebt van derden en hoe jullie daar intern mee omgaan. Is er dan niemand die tijdens zo’n omvangrijk project direct controleert of alles nog van deze tijd is? Just asking…
Gemak dient de mens
Ter illustratie. We weten dat er een overheidsinstantie is, die alle zieken met naam en ziekmelding op het intranet plaatst. Dat doen ze niet om er een ‘wall of shame’ van te maken, maar omdat het makkelijker is. Makkelijker voor alle andere medewerkers die mogelijk afhankelijk zijn van of afspraken hebben met de zieken. Juist. Wat ons betreft kan dat niet. Uit principe niet, maar zeker in ons huidige AVG landschap niet.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Wat te doen? Breng de processen opnieuw in kaart en houdt ze tegen het AVG licht. Laten we ook gewoon eerlijk zijn: gezond verstand brengt ons heel ver. Bepaalde vragen mag je niet meer stellen, maar door een slimme benadering kan je veel wijzer worden. Uiteindelijk zijn we samen verantwoordelijk voor de re-integratie. Wanneer zowel werkgever als medewerker hiervan bewust zijn, kan de Wall of Shame voorgoed verbannen worden.