Sinds 2014 staat de maand oktober in het teken van stoppen met roken. Het is een campagne die door het Longfonds, de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, de Alliantie Nederland Rookvrij, GGD GHOR Nederland, het Trimbos-instituut en het ministerie van VWS wordt georganiseerd. Het doel is simpel: in 28 dagen stoppen met roken. Dat klinkt wel heel makkelijk en als we de organisatie mogen geloven is dat het ook. Zij willen stoppen met roken simpel, overzichtelijk en positief houden. En dagen werkgevers uit om een bijdrage te leveren. Hoe?

Tel uit je winst
Als werkgever heb je er belang bij dat je medewerkers stoppen met roken. In de eerste plaats natuurlijk vanwege hun gezondheid. Zowel op de lange termijn, als op de korte. Uit onderzoek van het CBS is namelijk gebleken dat rokers zo’n 5,8% verzuimen, terwijl niet-rokers op 3,4% zitten. Dat is bijna 2,5% verschil! Tel daar de rookpauzes gedurende de dag bij op en je eerste winst is een feit.

Waarom Stoptober?
Zoals voor alle lastige zaken in het leven, geldt ook bij stoppen met roken: samen sta je sterker. Of zoals wij het graag zeggen ‘samen beter worden’. Het gaat erom dat de deelnemers in een zeer positief en actief stoppen-met-roken programma terecht komen. Ze worden gestimuleerd om door te zetten, door dit samen met collega’s en vrienden aan te gaan. Daarnaast kunnen ze terugvallen op een app met handige tips en weetjes om de maand door te komen. In 2017 heeft het AMC een onderzoek gedaan naar het succes van Stoptober en dat was heel verrassend. Deelnemers aan Stoptober hebben 5x meer kans om blijvend te stoppen met roken. Bovendien houdt 70% van de deelnemers het vol om 28 dagen van de sigaretten af te blijven.

En daarna?
Wie 28 dagen heeft volgehouden, is heel goed op weg. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn achter de rug én de positieve gevolgen van stoppen met roken worden zichtbaar. Zo hebben de deelnemers meer energie en komt hun reuk en smaak weer terug. Minder zichtbaar, maar wel enorm belangrijk: de bloedsomloop en longfuncties worden beter, wat leidt tot een veel betere conditie. Kortom; genoeg reden om nu écht te stoppen met roken.

Wat kan jij doen?
Als werkgever kan je het sowieso bij je medewerkers onder de aandacht brengen. Dat is alvast een eerste stap. Daarnaast kan je actief begeleiden en extra interesse tonen tijdens Stoptober. Wie écht in actie wil komen, kan medewerkers een training aanbieden. Zowel 1-op-1 als in groepsverband. Stoptober heeft hiervoor een heel aantal gecertificeerde trainers verzameld die tijdens deze maand (en daarna) kunnen ondersteunen bij het blijvend stoppen met roken. Fijn voor jou om te weten: deze training is een gerichte vrijstelling in de WKR en mag dus onbelast vergoed worden. Kijk, dat is een extra stok achter de deur!