Uit recente cijfers van de Arbeidsinspectie blijkt dat 64% van de werkgevers inmiddels een verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) heeft opgesteld. Een positieve ontwikkeling, maar dat betekent óók dat 36% nog altijd zonder werkt. En dat brengt serieuze risico’s met zich mee.

Werkgevers zonder RI&E lopen een dubbel financieel risico. Bij een arbeidsongeval, zeker bij blijvend letsel of ziekenhuisopname, moeten zij dit direct melden bij de Arbeidsinspectie. Hoewel organisaties bij niet-fatale ongevallen zelf onderzoek mogen doen, blijft de RI&E een belangrijk document. De Arbeidsinspectie biedt vaak ruimte voor verbeteringen, maar bij herhaalde overtredingen kan een boete volgen. Daarnaast kan een ontbrekende RI&E problemen opleveren bij de verzekering. Wanneer een werknemer een schadeclaim indient en blijkt dat de organisatie geen RI&E had, kan de verzekeraar weigeren uit te keren.

Verhoogd eigen risico en uitkeringsbeperkingen

Veel verzekeraars stellen in hun polisvoorwaarden dat een werkgever een RI&E moet hebben én naleven. Ontbreekt deze, dan kan een verzekeraar besluiten slechts gedeeltelijk of helemaal niet uit te keren bij een claim. Dit geldt niet alleen voor aansprakelijkheidsverzekeringen, maar ook voor arbeidsongeschiktheid. Als een medewerker uitvalt met klachten die in de RI&E staan, maar de oplossingen uit het plan van aanpak niet zijn toegepast, kan de verzekeraar in de voorwaarden een verhoogd eigen risico opnemen.

Kortom, een RI&E is dus niet alleen wettelijk verplicht, maar óók van belang om financiële tegenvallers en juridische problemen te voorkomen.

Nog geen RI&E en/of meer weten? We helpen je!

Heb je vragen over de RI&E of over iets anders? Neem contact op met VerzuimService Desk. Onze specialisten helpen je graag.