

Update wetsvoorstel verplicht stellen vertrouwenspersoon
Op dit moment is het voor werkgevers niet verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen, maar dat gaat waarschijnlijk veranderen. Het wetsvoorstel dat bedrijven met meer dan 10 werknemers wél verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen, is op 23 mei 2023 namelijk aangenomen door de Tweede Kamer en ligt nu bij de Eerste Kamer. Op 17 juli j.l. heeft de commissie verslag uitgebracht en het wachten is op de nota naar aanleiding van dit verslag.
Het wetsvoorstel maakte begin dit jaar veel tongen los. We spraken hier destijds over met Cor van Duinhoven, trainer, auteur en externe vertrouwenspersoon. “Als bedrijven een vertrouwenspersoon instellen en zichtbaar en toegankelijk maken binnen de organisatie, kan hen dat écht helpen om verzuim te voorkomen.”
Kansen voor organisaties
Het inzetten van een vertrouwenspersoon wordt door organisaties nog weleens als een bedreiging gezien. “Onterecht”, aldus Cor van Duinhoven. “Het inzetten van een vertrouwenspersoon helpt je eventuele conflicten vroegtijdig in de kiem te smoren en je voorkomt er sluimerende onrust en langdurige problemen of verzuim mee. Als vertrouwenspersoon help je een medewerker opgekropte frustraties te uiten en vanuit een neutraal perspectief naar de situatie te kijken. En alleen al het van zich af praten kan soms de oplossing zijn in de onvrede die iemand ervaart.”
Benieuwd naar het hele gesprek met Cor van Duinhoven? Lees het hier.
Alvast inlezen?
Meer lezen over dit onderwerp? Wij hebben twee boekentips voor je.
Boekentip 1: De Nieuwe Vertrouwenspersoon
In dit boek ontdek je o.a. wat een vertrouwenspersoon doet en hoe je deze kunt inbedden in jouw organisatie. Ook lees je alles over de wet- en regelgeving, de escalatieladder, psychosociale arbeidsbelasting en stress, ongewenste omgangsvormen en (uiteraard) preventie.
Boekentip 2: Gids voor vertrouwenspersonen
Dit boek is een echte must-have voor de vertrouwenspersoon zelf en bevat informatie over wetgeving, procedures, (on)mogelijkheden voor advisering, begeleiding, hulpverlening en nazorg, de competenties en taken, bevoegdheden en faciliteiten. Maar ook gesprekstechnieken, do’s en don’ts, onterechte beschuldigingen, dubbele petten, integriteitskwesties en conflict van plichten komen aan de orde, aangevuld met wetenswaardigheden over opleidingen, websites, vakliteratuur en mogelijke gevolgen van verkeerd of onvoldoende beleid of advisering. Kortom, echte vakliteratuur voor iedere vertrouwenspersoon!