“MIJN MEDEWERKER MET EEN HERNIA VRAAGT OM TOESTEMMING VOOR EEN KAMPEERVAKANTIE. WAT KAN IK DOEN?”

Los van het feit dat jij kamperen met rugklachten niet de meest ideale situatie vindt, gaat het natuurlijk om wat er wettelijk mogelijk is. Het kan zijn dat je medewerker al vakantie had aangevraagd voor hij of zij ziek werd en akkoord had gekregen. Aangezien de situatie is gewijzigd, moet de aanvraag opnieuw beoordeeld worden. Vraag daarom je bedrijfsarts om hierin te adviseren. Enerzijds kan het goed zijn voor je medewerker om er even tussenuit te gaan, maar als de vakantie het herstel en/of de re-integratie belemmert werkt het natuurlijk averechts.

Heb je niets in het contract of cao staan over opnieuw vakantie aanvragen bij ziekte, dan is het verstandig om met je medewerker in gesprek te gaan en het gezond verstand te gebruiken. Dat laatste is sowieso altijd een goed idee. Hier kan bijvoorbeeld uitkomen dat een vakantie goed is voor de noodzakelijke rust, maar dat je, op basis van het advies van de bedrijfsarts, geen akkoord geeft om te kamperen.

Daarnaast is het goed om samen met de medewerker naar de toekomst te kijken. Slaat de vakantie een groot gat in de opbouw naar werk en hoe ga je daar dan mee om? Past de vakantie in de planning, wanneer jullie hebben afgesproken om het werk gedeeltelijk weer op te pakken? Kortom: staar je niet persé blind op eigen aannames, maar ga open het gesprek in en beoordeel de medewerker zoals je dat ook zou doen als hij of zij volledig aan het werk zou zijn.