LANG IN DE LAPPENMAND

DE KOSTEN EN PLICHTEN BIJ LANGDURIG VERZUIM VAN PERSONEEL.
Vrijwel elke medewerker is weleens ziek. In veel gevallen gaat het dan om een vervelende griep, migraine of iets verkeerds gegeten. Een heel ander verhaal is langdurig ziekteverzuim, waar sprake van is wanneer je medewerker zes weken of langer ziek thuisblijft. Vanaf dit moment zijn zowel werkgever als medewerker wettelijk verplicht zich samen actief in te zetten voor de re-integratie.

Hoe dit precies in zijn werk gaat, hebben we beschreven in het artikel ‘Het plan van aanpak’. In dit artikel willen we ingaan op de kosten van een zieke medewerker. Want is dat, naast een goed herstel, niet iets wat elke werkgever graag inzichtelijk wil hebben?

DUBBEL PECH
Jaarlijks krijgt gemiddeld 29 procent van de bedrijven te maken met medewerkers die vier weken of langer ziek zijn. Langdurig verzuim kent geen winnaars. Ziek thuiszitten is allesbehalve fijn, maar dubbel werk doen voor langere periode ook niet. Collega’s worden veelal belast met de werkzaamheden waar de zieke medewerker verantwoordelijk voor was. Bovendien ben je als werkgever verplicht twee jaar, of zolang zijn contract duurt, het salaris door te betalen.

100.000 EURO
Nu we het daar toch over hebben; een langdurig zieke medewerker kost gemiddeld tussen de €250 en €400,- per dag. Een snel rekensommetje leert ons dat een zieke medewerker met een modaal inkomen bijna een ton per jaar kost! Serieus geld dus. Dit bedrag is gebaseerd op het doorbetalen van het salaris, eventuele vervanging (collega’s kunnen het tenslotte niet tot in den treuren overnemen) en het inzetten van een bedrijfsarts of arbodienst. Kortom; re-integratie kost tijd en geld. Hoeveel tijd & geld het je kost hangt van de situatie af, maar daar kan een arbodienst je uitstekend mee helpen.

KOFFIETIJD
Door het inschakelen van VSD kan taakdelegatie plaatsvinden. Hierbij kijken wij in een vroeg stadium wat de belastbaarheid is en welke mogelijkheden er zijn. Hoe langer je daarmee wacht, des te langer de re-integratie zal duren. Wanneer een medewerker meer dan vier weken uit de running is, is de dagindeling al anders. Werk is dan geen onderdeel meer van het dagelijks leven. Daarnaast moet er na een langere periode uitval weer opnieuw ingewerkt worden. Goede reden om daarom altijd ‘koffiemomentjes’ met je zieke medewerker in te plannen.

Wil je eerst een ruwe schatting van de kosten van ziekteverzuim voor jouw organisatie? Bereken de kosten via de verzuimkostentool.