Een hele overgang
“Van de ene op de andere dag had ik moeite om dingen te onthouden. Dat was een compleet nieuwe ervaring. Niet veel later kreeg ik er allerlei ‘vage’ lichamelijke klachten bij. Zo had ik gewrichtspijn in handen, voeten en nek en ging ik verscheidene keren door mijn rug. Het was duidelijk dat ik tegen mijn eigen lichamelijke grenzen aanliep. En dat was ik van mijn eerder zo sterke lichaam niet gewend. De huisarts kon niets vinden en stuurde me door naar de psycholoog, de reumatoloog en de uroloog. Maar ook daar kwam niets uit. Pas veel later kwam ik erachter dat het ‘gewoon’ de overgang was. Wat had ik dát graag eerder willen weten, dan was mij veel pijn en onzekerheid bespaard gebleven.”
Taboe doorbreken
Het verhaal van Ellen is een van de vele verhalen en komt niet uit de lucht vallen. De overgang kent veel verschillende vormen en bijwerkingen. Zo kan de ene vrouw er met een paar kleine ongemakken doorheen komen, terwijl anderen noodgedwongen zich ziek moeten melden. Hoog tijd om het taboe te doorbreken en hier meer aandacht voor te krijgen. En dat gaat gebeuren tijdens de week van de overgang.
Week van de overgang
De week van 6-12 april staat in het teken van ‘I’m coming out!’. Inderdaad: het taboe doorbreken. Elke vrouw – de helft van de bevolking dus – maakt het in haar leven mee, maar er wordt weinig over gesproken. Zowel door vrouwen zelf als door zorgprofessionals waar vrouwen komen met klachten. Het patroon van klachten wordt vaak niet herkend als (begin van) de overgang. De landelijke week van de overgang heeft als doel de overgang beter bespreekbaar te maken en de zorg en begeleiding te verbeteren, zodat vrouwen gezonder ouder worden4 op de 5 vrouwen heeft last
Vrouwen van 45+ zijn (bijna allemaal) in de overgang. Slechts één op de vijf heeft er geen last van. Dat wil dus zeggen dat vier op de vijf vrouwen last hebben van de (snelle) daling van de oestrogeenproductie. Opvliegers, slecht slapen, pijn in de spieren en gewrichten en stemmingswisselingen zijn nog maar het topje van de ijsberg. Vrouwen lopen na de overgang onnodig meer risico op onder meer hart- en vaatziekten en ernstige botontkalking.
Herkenning
Voor vrouwen is het een verademing als ze weten dat wat hen vaak ‘overkomt’ zo rond hun 40-45e gewoon de overgang is. Als ze kennis hebben van deze levensfase kunnen ze zelf stappen ondernemen en die hulp zoeken die zij nodig hebben. Dat kan een verpleegkundig overgangsconsulent, een gynaecoloog of begeleiding of coaching op andere vlakken zijn, zoals leefstijl.
Verzuim voorkomen
Maar ook in de werksituatie kan door aandacht voor dit thema het werkvermogen worden behouden en verzuim voorkomen worden. Dit blijkt uit onderzoek van netwerkorganisatie OVER! samen met Dr. Ingrid Pinas, gynaecoloog en NAMS-gecertificeerd menopauze-specialist. Op dit moment zijn bijna 2 miljoen vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. Met de vergrijzing stijgt dit aantal alleen maar. De week van de overgang roept vrouwen op om er als het ware ‘voor uit te komen’ dat ze in de overgang zijn, als logische stap naar het (h)erkennen van klachten en die vervolgens aan te pakken.