Hoe gaan we om met wéér een nieuw normaal?
Na ruim 8 weken, kunnen we wel stellen dat we aan het nieuwe normaal gewend zijn. We werken, geven de kinderen thuis les en tussendoor doen we de was, boodschappen of sporten we. Volgens een eerder artikel van Audrey kan dit behoorlijk pittig zijn. Als je er goed over nadenkt, kan het juist ook zorgen voor een fijne balans. We hebben immers geen stress meer over wat we aan moeten trekken en of we wel op tijd bij onze afspraak zijn. Hoe zit dat wanneer we straks weer terug gaan? Je weet wel; de tijd waarin je om half 9 op je werk moet verschijnen, in de file staat, verantwoording af moet leggen aan je leidinggevende en dat alles ook nog eens niet in je favoriete joggingbroek? Als we Linda Boone mogen geloven komt er een nieuwe stroom mensen met burn-out klachten bij. “Het stresslevel gaat toenemen, wanneer we mensen uit hun comfortzone halen. En laten we eerlijk zijn: daar zitten we nu behoorlijk lekker in.”

Kuddedieren
“Mensen zijn van nature kuddedieren. Dat houdt in dat wij het liefst willen dat alles blijft zoals het is. Ongeacht of dat goed of slecht voor ons is. Verandering is voor mensen met een lage mentale weerbaarheid lastig te verwerken. Ze kunnen stress ervaren bij de meest simpele dingen. Denk bijvoorbeeld aan het niet kunnen kiezen van de juiste outfit of vertraging met de trein.” Daarnaast heb je een groep mensen die tijdelijk minder weerstand heeft. Dit kan voorkomen bij overlijdensgevallen of scheidingen. Het is een nieuwe situatie waar je geen controle over had. Voor al deze mensen is er hoop: mentale weerbaarheid is te ontwikkelen. En dat blijkt in de praktijk nog niet eens zo heel lastig. Met de nadruk op ‘zo heel’, want anders kenden we natuurlijk helemaal geen burn-out gevallen.

Mindfulness
Linda is, naast haar werk bij VSD, actief als zelfstandig leefstijlcoach. Vanuit deze rol begeleidt zij mensen naar een gezond en fijn leven. En dat is in sommige gevallen een mooie uitdaging. “In mijn werk als coach ga ik letterlijk naast de mensen staan. Zonder oordeel. Ik luister, geef ze de tools, denk mee met de stappen die genomen kunnen worden en geef mindfulness oefeningen. Zeker die laatste is een hele belangrijke. Het brein heeft de eindregie over alles wat er in het lichaam gebeurt. Als je die positief en op het ‘nu’ kunt stemmen, dan ben je al een heel eind” aldus Linda. Daarnaast geeft zij aan, dat mensen met een lage mentale weerbaarheid er goed aan doen om nu alvast vooruit te kijken op de situatie. De zogenoemde ‘what if’ scenario’s. Wat als je straks weer 5 dagen in de week naar kantoor moet? Wat als je weekenden straks weer vol met familie en vrienden zitten? Wat als je kinderen zo meteen nog maar 2 dagen naar school mogen, maar jij wel 4 dagen moet werken? Voor alles geldt: schrijf het op en maak het bespreekbaar.

Tips
Heb je het vermoeden dat er medewerkers zijn die last gaan krijgen van wéér een nieuwe verandering? En wil je deze mensen goed voorbereiden? VSD heeft de coaching van Linda opgenomen in haar dienstverlening. Natuurlijk heeft Linda ook enkele tips voor mensen die hun mentale weerbaarheid willen vergroten.

  • Wees je bewust van het feit dat er altijd veranderingen plaatsvinden. En accepteer ze!
    In elke fase van je leven heb je te maken met veranderingen. Soms zie je ze van ver aankomen en soms staan ze ineens voor je neus. Wat het scenario ook is, probeer je er niet tegen te verzetten. Dat kost zoveel energie. Zoek liever naar een manier om ze te accepteren.
  • Ga naar buiten.
    Door te wandelen, in de tuin te werken of simpelweg een paar plantjes te verpotten ben je in staan je gedachten te ordenen.
  • Heb je sombere gedachten? Trek aan de bel!
    Iedereen heeft weleens een slechte dag. Als je echter vaker met sombere gedachten kampt, zoek dan hulp. Bel de huisarts, zoek een coach of stel in elk geval iemand in je directe omgeving op de hoogte. Samen kom je er makkelijker uit, dan wanneer je alleen in een zwarte cirkel rondjes blijft draaien.

 

Tot slot kunnen we het niet vaak genoeg herhalen: blijf communiceren. Ongeacht of het gaat om het nieuwe normaal, de oude normaal of jouw normaal: houd je opties open en maak het bespreekbaar. Herken je klachten bij je medewerker(s), ga het gesprek dat aan of vraag ons om dit bespreekbaar te maken. Er is geen goed of fout. Tenzij het natuurlijk op gezondheid aankomt.