Humor blijkt medicijn tegen verzuim
Nu we langzaam uit de derde lockdown krabbelen is het tijd voor leuke dingen. Nietwaar? Experts geven aan dat humor, sociaal gedrag en het vermogen om te relativeren júíst belangrijk zijn in stressvolle tijden. Nu dus. Daarmee bedoelen we uiteraard niet dat het virus en de gevolgen hiervan om te lachen zijn. Onze boodschap is dat verzuim voorkomen kan worden, door stress te verlagen. En daar zijn humor, sociaal gedrag en het vermogen om te relativeren een heel goed middel voor.
Veranderingen all over the place
Linda Boone, onze eigen casemanager en tevens leefstijlcoach, legde het al eens eerder uit. “Mensen zijn van nature kuddedieren. Dat houdt in dat wij het liefst willen dat alles blijft zoals het is. Ongeacht of dat goed of slecht voor ons is.” Dat we aan verandering onderhevig zijn op het moment mag duidelijk zijn. We gingen van een intelligente lockdown in maart, naar vrij bewegen met maatregelen in mei. Naar verdere inperking van de vrijheid in oktober tot een complete lockdown als het niet beter wordt. De feiten liegen er niet om. Wie moeite heeft met verandering heeft de afgelopen jaren niet als makkelijk beleefd. Blijven lachen is voor deze groep mensen daarom makkelijker gezegd dan gedaan.
Hoesten, we have a problem
Madelijn Strick is psycholoog en heeft een boek geschreven: Humor is een van de vier pijlers onder het universum (de andere drie ben ik vergeten). Ze voegde daar het extra, gratis te lezen hoofdstuk ‘Hoesten, we have a problem’ aan toe. “Humor gaat altijd over de thema’s die mensen het meest bezighouden. Het is een mechanisme dat mensen helpt om te gaan met stress, spanning en narigheid. Niet voor niets staan er duizenden geknutselde coronagrapjes, zogeheten memes, op internet.” Het beste ‘medicijn’ om onze weerstand te verhogen zijn verhalen met een lach en een traan. Hierdoor kunnen we relativeren en even lachen. Wat Strick betreft is dit de ultieme troosthumor; een vleugje ontroering en toch heel grappig. Aangezien dit soort verhalen niet breed gezaaid zijn, moeten we zelf aan de slag. Ook daar heeft Strick een oplossing voor: “Bouw dagelijks een of twee momenten in dat je ergens om kan lachen, daar word je weerbaarder van.
Samen relativeren
Naast humor is sociaal gedrag en relativeringsvermogen een groot goed. Wie kan delen en relativeren met anderen, is beter bestand tegen alle dreigende veranderingen. Daarom is het ook goed om met vrienden, familie en collega’s in contact te blijven. Natuurlijk via app en telefoon, maar ook in het echt. Want laten we eerlijk zijn: met elkaar in een ruimte zijn (op anderhalve meter afstand), voelt toch veel echter dan videobellen. Maak gebruik van het feit dat we elkaar nu nog op kleine schaal mogen zien. Ga samen wandelen (goed om je gedachten op een rij te zetten), lach met elkaar en relativeer. Dan ben je een stuk beter bestand tegen alle veranderingen die gaan komen. Want hoe we het ook bekijken: ons ‘normaal’ gaat veranderen. Daar kun je je tegen verzetten óf je er tegen wapenen en een gezonde toekomst tegemoet treden.