Jorien van Ammelrooy

“Mensen kennen stress en weten wat het doet, maar er wordt op de werkvloer weinig over gesproken.” En dát is precies waar de workshop Van Stress naar Succes verandering in brengt. Daarnaast is stress niet altijd negatief, een beetje stress helpt je ook groeien en ontwikkelen. Ook die kant wordt belicht. We spreken met arbeidsdeskundige en vitaloog Jorien van Ammelrooy over deze nieuwe workshop die VSD aanbiedt.

‘Stress mag er eindelijk zijn!’

De workshop is nog vrij nieuw, maar inmiddels al aan een aantal organisaties gegeven. Hoe zijn de eerste reacties, Jorien? “We horen van mensen die de training hebben gevolgd dat ze het heel fijn vinden dat stress er nu mag zijn, dat het bespreekbaar is, dat het bespreekbaar is. Ze geven aan dat het thema serieuzer wordt genomen door hun leidinggevende en in het algemeen meer geaccepteerd wordt dat je soms (teveel) stress ervaart, dat het goed is om dit te delen met collega’s én te ervaren dat er hulp wordt geboden.”

Eerste hulp bij stress

Want dat stress er is, dat is een feit. “Iedereen heeft stress. Vanuit de oertijd hadden we dat nodig. Als je geen stress zou ervaren, dan zou je niet overleven. Als je bijvoorbeeld een beer ziet, dan weet je dat je weg moet rennen. Alleen in de huidige tijd zijn de prikkels enorm toegenomen en staan we continu ‘aan’. Denk alleen al aan het plingeltje van je mailbox. Of een onverwachte file. Doordat we voortdurend geprikkeld worden ervaren we onvoldoende rust en dat is nou net wat ons brein nodig heeft. In de workshop leggen we uit dat stress er is en leren we hoe je er het beste mee kunt omgaan.”

Dat klink theoretisch, maar Jorien heeft er uiteraard voor gezorgd dat het geen taaie kost wordt. Samen met vitaloog en adviseur duurzame inzetbaarheid Eskil Fleuren, haar collega met wie ze de workshop geeft, is er een goede balans gevonden tussen theorie, opdrachten, spel en uiteindelijk handvatten. “Je krijgt een stukje theorie voor de bewustwording, leert de signalen (her)kennen bij jezelf of je werknemers en we doen een aantal opdrachten en spellen. Daar ontstaan vaak al hele mooie gesprekken tussen collega’s. We eindigen natuurlijk met handvatten om stress om te zetten naar veerkracht. Zie het als een eerste hulp bij stress.”

Zonder stress is er geen ruimte voor groei

Jorien vertelt dat ze laatst hoorde van een werkgever dat collega’s elkaar na de training actief gingen aanspreken op gedrag. “En dat is echt wat we willen bereiken. Bedrijven doen veel aan het oplossen van verzuim, maar deze workshop doet juist een hoop in de preventie ervan. Stress zijn we bijna gaan zien als iets ‘vies’. Het mag er niet zijn. Terwijl we stress nodig hebben. Als je geen stress ervaart binnen je werk, maar óók op persoonlijk vlak, dan is er geen ruimte voor groei.”

Kennis van stress kan helpen om verzuim te voorkomen. “Er wordt vaak (te) snel gesproken van een burn-out. Maar geloof me, als je écht een burn-out hebt dan zit je diep. Heel diep. Meestal is er sprake van een overbelasting. Vóór overbelasting zit nog een fase van vermoeidheid. Het is heel belangrijk om bij jezelf óf bij je werknemers de signalen te herkennen. In de workshop ontdek je welke tekenen horen bij vermoeiheid, overbelasting, overspannenheid én bij een burn-out. En dan is het heel mooi als mensen de signalen gaan herkennen bij collega’s en het bespreekbaar maken. Of gaan helpen. Dat is echt een enorme winst.”

Als bedrijf aantrekkelijk zijn voor de nieuwe generatie werkenden

Nóg een reden om als organisatie te investeren in kennis over stress en hoe je ermee omgaat: de nieuwe generatie op de werkvloer hecht hier veel waarde aan. Werk gaat allang niet meer alleen om geld en salaris. “Je ziet dat veel jongeren bewust parttime werken. Zij zijn, veel meer dan de generaties ervoor, bezig met hun gesteldheid. Als werkgever of organisatie wil je óók aantrekkelijk zijn voor deze generatie. Je ziet dat sommige bedrijven daarin al best ver gaan. Denk aan een standaard werkweek van vier dagen of de mogelijkheid om als werknemer zelf het aantal vakantiedagen te bepalen. Mensen kiezen steeds vaker bewust voor organisaties die het welzijn van hun medewerkers hoog op de agenda plaatsen. Autonomie is een hele belangrijke. Dus wil je als organisatie verzuim voorkomen? Wees flexibel en zorg dat het taboe rond stress verdwijnt.”

Download de brochure Van Stress naar Succes

Meer weten?

Wil je meer weten over de workshop van Stress naar Succes? Download de brochure of neem contact op met VerzuimService Desk.

Tips

Meer weten over stress? Dan willen we dit artikel graag afsluiten met twee fijne (luister)tips.

  • Tip 1: Onze podcastaflevering over stress met Eskil FLeuren
    Geen gewone tip, een luistertip: de podcastaflevering over stress met Eskil Fleuren. Uiteraard wordt de workshop besproken, maar je leert alvast wat meer over stress en het geheime wapen tegen teveel stress. Luister ‘m hier.
  • Tip 2: Dagstart/bodyscan
    Onze allereerste podcastaflevering was een dagstart/bodyscan; een handvat voor ontspanning. Begin de week of dag zo ontspannen mogelijk. Doe ‘m samen met je collega’s óf lekker alleen. En het mooie is, deze aflevering blijft gewoon online staan dus je kunt ‘m zo vaak terugluisteren als je wilt. Luister ‘m hier.