De herfst steekt z’n kop op. De ziekmelding lopen alweer flink op, corona én niet-corona gerelateerd. Een derde winter met corona zal een nóg grotere impact hebben op iedereen, dus ook op jouw medewerkers en organisatie. Steek niet je kop in het zand door te wachten tot het zover is, maar kom nu alvast in actie met een goed en duidelijk arbobeleid hiervoor. Want regeren is vooruitzien!

Bespreek wat er nodig is

Inventariseer nu alvast bij medewerkers welke behoefte ze hebben, wanneer corona weer de overhand krijgt. Doe daarbij je voordeel met de ervaringen van afgelopen twee jaar. Waar liepen jullie tegenaan en hoe kun je dat nu bijsturen? Denk daarbij zowel aan facilitaire als sociale aspecten:

  • Laptop/pc voor thuis
  • Goede providers, zodat medewerkers thuis moeiteloos online kunnen werken
  • Goede werkplek: een bureau, ergonomische stoel, speciale muis, tweede scherm
  • Koffie/thee/printer-vergoeding
  • Werk-/privébalans, wat hebben medewerkers nodig om zowel thuis als op het werk de ballen hoog te kunnen houden?
  • Werkafspraken, hoe voorkom je dat iedereen de hele dag in Teams-meetings zit en hoe houd je toch verbinding met elkaar?

 

Door op deze manier nu al met elkaar in gesprek te gaan, voelen mensen zich gehoord en dat er naar ze omgekeken wordt. Aandacht en ruimte bieden aan je medewerkers geeft rust, balans en daarmee veerkracht.

Better safe, than sorry

Niemand hoopt dat we opnieuw met beperkingen of het doemscenario van een lockdown komen te zitten. Maar door er nu alvast over te praten binnen de organisatie, de behoeftes in kaart te brengen en duidelijke afspraken te maken, voorkom je erger. Momenteel is er al sprake van een hoge frequentie kortdurend verzuim. Dit is een indicator voor toekomstig langdurig verzuim. En twee derde van de medewerkers met langdurige coronaklachten die zich bij het UWV meldt, wordt na twee jaar honderd procent arbeidsongeschikt verklaard. Een scenario waar niemand op zit te wachten…