Stoptober
Oktober staat sinds 2014 in het teken van stoppen met roken. De organisatie ‘stoptober’ ondersteunt deelnemers 28 dagen lang, waar en wanneer ze maar willen. Dat dit collectieve stoppen succesvol is, blijkt wel uit de cijfers. 70% van alle deelnemers is na een maand nog steeds gestopt. Kijken we nog eens drie maanden vooruit, dan blijkt uit voorgaande edities dat zo’n 50% nog steeds geen sigaret heeft aangeraakt. Teamwork makes the dream work. Toch?
Rookcijfers
Daar speelt stoptober wel op in. Niet alleen door een community met gelijkgestemden op te zetten, maar ook door werkgevers te betrekken. Dat is belangrijk, want rokers drukken fors op verzuim. Een paar cijfers op een rij:
- zware rokers melden zich gemiddeld 5,8 keer per jaar ziek
- 1 op de 4 rokers haalt zijn pensioen niet
- 10-15% van de rokers krijgt COPD;
Serieus werk maken van stoppen met roken
Reden genoeg voor werkgevers om van stoppen met roken serieus werk te maken. Onlangs werden wij geattendeerd op het project ‘rookvrije organisaties’ waar de NVAB zich al een tijd mee bezighoudt. Met dit project hebben zij de ambitie om in 2040 bedrijven volledig rookvrij te krijgen. Om dit te bereiken helpen zij bedrijfsartsen om roken aan te pakken.
Privé- of werkgerelateerd?
Werkgevers kunnen óók helpen. Toch blijkt dit in praktijk nog echt wel een dingetje. Officieel is de gezondheid en verslaving van medewerkers een privézaak en daarom dus geen onderwerp van gesprek voor werkgevers. Daar denken wij echt wel anders over. Anno nu is de gezondheid van medewerkers geen bemoeienis, maar juist een zorg voor werkgevers. Met het oog op duurzame inzetbaarheid zou je juist het best mogelijke uit je medewerkers moeten halen. Hoe je dit doet?
Preventie
Zorg voor een goed beleid als het aankomt op gezondheid. Denk hierbij aan voorlichting, open spreekuren bij een bedrijfsarts of bedrijfsmaatschappelijk werker, maar ook sancties als er gerookt wordt op de werkvloer. Daarnaast zou je kunnen overwegen om helemaal geen rookpauzes meer toe te staan. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid van je medewerker, maar ook voor je eigen portemonnee. Onderzoek heeft uitgewezen dat de rookpauzes gemiddeld zo’n € 7.500,- per medewerker per jaar kosten (bron: jellinek.nl)
365 dagen per jaar hulp
Kortom; genoeg reden om je medewerkers hulp aan te bieden bij deze lastige verslaving. Niet alleen in oktober, maar gedurende het hele jaar. Kan jij hierbij hulp gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op om hierover te sparren.