Flexibiliteit, een onbeperkt aantal vakantiedagen en het kunnen opbouwen van extra vakantiedagen door te sporten. Als het aan werkend Nederland ligt, is dit wat werkgevers o.a. kunnen doen om werknemers aan zich te binden. Dat blijkt uit een onderzoek van Centraal Beheer naar onderscheidende arbeidsvoorwaarden, gehouden onder ruim 2000 werknemers.

Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn werkgevers in verschillende branches op zoek naar manieren om werknemers aan te trekken én binnen boord te houden. Hoe maak je het verschil? Dan is het uiteraard handig om te weten wat de gemiddelde werknemer belangrijk vindt als het gaat om (onderscheidende) arbeidsvoorwaarden. Centraal Beheer heeft naar aanleiding van dit onderzoek een top 10 gemaakt. Daarin staat flexibiliteit dus met stip bovenaan. Maar liefst 50% van de onderzochte groep geeft aan dat vrijheid belangrijk is; het zelf kunnen indelen van uren én werk. Naast die flexibiliteit, blijkt uit de top 10 ook dat werknemers arbeidsvoorwaarden belangrijk vinden die gemak met zich meebrengen en/of aansluiten bij hun levensfase.

De top 10 meest onderscheidende arbeidsvoorwaarden

1. Flexibiliteit (50%);
2. Onbeperkt aantal vakantiedagen (36%);
3. Extra vakantiedagen door te sporten (33%);
4. Onbeperkt opleidingsbudget (23%);
5. (Gedeeltelijk) betaalde sabbatical (22%);
6. Klimaatbudget/verduurzamingsbudget (14%);
7. Kinderopvang op het werk (13%);
8. Wekelijkse stoelmassage (10%);
9. Vrijwilligerswerk tijdens werkdagen (7%);
10. Wekelijkse strijk- en boodschappenservice op kantoor (6%).

Is flexibiliteit dan een quick win?

Flexibiliteit lijkt misschien een quick win, maar is dat ook zo? Want het klinkt mooi, altijd en overal kunnen werken en meer regie hebben over je eigen werkzaamheden. Maar dit ‘nieuwe werken’ kent naast de voordelen ook zeker nadelen; op praktisch, sociaal en mentaal vlak.

Zo heeft (in het geval van thuis- of hybride werken) niet iedereen een goede thuiswerkplek. De (bureau)stoel staat bijvoorbeeld verkeerd afgesteld of er is geen laptopstandaard aanwezig. Belangrijke dingen, want een verkeerde zithouding kan leiden tot allerlei fysieke klachten.

Ook kunnen sommige medewerkers zich juist veel minder verbonden gaan voelen met het bedrijf waarvoor ze werken. Ze hebben minder contact met hun collega’s, terwijl die sociale momenten juist ook bijdragen aan een goede samenwerking. Even kletsen over het weekend of stoom afblazen na die vervelende meeting kan niet altijd op het moment waarop daar juist even behoefte aan is.

Maar wat misschien nog wel het meest belangrijk is om niet uit het oog te verliezen; niet iedereen is hiervoor geschikt. Zo kan niet iedere werknemer de vrijheid en zelfstandigheid aan. De een verliest daardoor de drive en is minder productief terwijl een ander juist over grenzen gaat en altijd maar aan staat. Met misschien wel bore out of burn out-achtige klachten tot gevolg.

Duidelijke regels en grenzen

Duidelijke regels rond flexibel werken zijn dus heel belangrijk. Wanneer begint het werk en waar houdt het op? Is iets af wanneer de tijd op is of als de klus af is? En wat zijn de verantwoordelijkheden precies van een werknemer? In het artikel over de herziene richtlijn rond werk-privébalans, gaf medisch adviseur en bedrijfsarts Christa Hospers al aan hoe mensen onderling verschillen op dit gebied. Extra uitgelicht werd Generatie Z, de jongere generatie die minder past in het traditionele kantoorleven.

Advies nodig?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.