Gisteravond werd in een van de actualiteitenprogramma’s die de Nederlandse tv rijk is, gekscherend een onderwerp aangesneden: we krijgen meer en meer te maken met platte en slappe billen door het vele zitten. En ja; dat is met dank aan de bijna twee jaar durende af-en-aan-lockdown.

Niet gemaakt om te zitten

Vooral het vele thuiswerken heeft hiermee te maken. Of liever gezegd: het vele thuis zijn. “Want”, zo zegt deskundige Wouter Peelen: “Mensen zijn niet gemaakt om te zitten. Het is simpelweg niet goed voor ons. Je bloedsomloop gaat omlaag, je gaat slechter slapen, angst en stress kunnen daaruit voortvloeien en last but not least: gewichtstoename.”

Meer bewegen

Het item op tv sluit af met tips om meer te bewegen tijdens de dag. Een goede ontwikkeling als je het ons vraagt, want wij zien wel degelijk een toename in verzuimklachten die voortkomen uit onze zitcultuur. Wat te denken van rug- en nekklachten? Schouderklachten? Overgewicht? Het is een kleine greep, maar wel een greep met meest voorkomende klachten. Van de mensen die de afgelopen jaren langer dan 6 uur per dag achter de monitor zaten en klachten kregen, meldde 32% dat deze de schouder betroffen en 30% rapporteerde klachten aan de nek…

Kleine bewegingen over de dag

Serieuze cijfers, die naar onze mening vrij eenvoudig naar beneden kunnen. Om dit soort verzuim te voorkomen is beweging de sleutel. Wij geven dan ook graag wat tips om de werkdag actiever door te komen:

 • Start de dag met beweging: maak een korte wandeling, fiets naar je werk of start met een yoga sessie.
 • Probeer telefoontjes eens staand of zelfs lopend af te handelen.
 • Strek je regelmatig even uit.
 • Laat je muis los als je hem niet gebruikt.
 • Probeer elk uur even van je plek te komen. Een smartwatch of ouderwetse wekker kan je hierbij helpen. Als je dan toch staat, kun je elk uur een van deze oefeningen uitvoeren:
  – Oefening 1: sta 10x op van je stoel, zonder hierbij je handen te gebruiken.
  – Oefening 2: stretch je rug door langzaam zijwaarts te buigen.
  – Oefening 3: ga 60 seconden in een hoek van 90 graden tegen de muur zitten.
  – Oefening 4: span je billen 10x 5-10 seconden aan.
  – Oefening 5: ga rechtop staan, doe een stap naar voren en zak met je achterste knie tot aan de grond. Wissel de benen 10x af.
  – Oefening 6: druk jezelf 10x op.
  – Oefening 7: ga op ellebogen en tenen op de grond liggen en maak een plank zo lang je kunt.
  – Oefening 8: trek je schouders 10x op en ontspan ze weer.

Teamgevoel

Zoals je ziet zijn het kleine stapjes die tot grootse resultaten kunnen leiden. Wil je als leidinggevende meer connectie met je team, dan kun je hier ook een kleine competitie van maken. De oefeningen kunnen zo een vaste routine in ieders dag worden én om het helemaal leuk te maken, kan er een kleine bonus tegenover staan. Bijvoorbeeld voor de meeste oefeningen, de grootste doorzetter, de out-of-the-box denker etc. We wensen je veel plezier én vitaliteit toe!