Alsof de wereld na de jaarswisseling stopt met draaien, is elk jaar december een maand vol stress. Maar is dat wel echt nodig en wat kun je er aan veranderen? We delen wat tips:

  • Maak van de zin: ‘Relax, alles loopt toch anders’ je mantra.

Dit geldt zowel op je werkt als thuis. Hoe wil je dat de december maand verloopt? Als je dit voor jezelf helder hebt, lukt het je beter om daar ook naar te streven/toe te werken. En lukt het niet? No worries: relax, alles loopt toch anders en het loopt zoals het loopt.

  • Begin op tijd en prioriteer

Bekijk gezamenlijk op tijd wat er móet gebeuren en wat er eventueel ook kan wachten tot na de feestdagen. Zeg niet bij voorbaat al ‘nee, dat kan niet’, maar kijk kritisch naar hoe je dingen eventueel anders in kunt plannen. Natuurlijk is het lekker om met een lege to do-lijst de feestdagen in te gaan, maar ook na de feestdagen ga je gewoon weer aan het werk en moet je tenslotte ook weer wat te doen hebben?

  • Nee is ook oké

Komt je collega of leidinggevende met een verzoek, maar lukt het je niet om het er nog bij te doen deze maand? Voel je dan niet verplicht ja te zeggen, om jezelf vervolgens in bochten te wringen. Geef aan dat je het er niet bij kunt doen, zeg dus nee, en kijk vervolgens gezamenlijk naar een oplossing. Is er iemand anders die het kan doen, moet het écht nu, is er iets wat misschien anders dat naar achteren geschoven kan worden. Legio aan mogelijkheden.

  • Bewaak je grenzen, maak afspraken

Uitgeblust bij de kerstboom zitten wil natuurlijk niemand en daar heeft ook niemand baat bij. Zorg daarom extra goed voor jezelf in deze stressvolle periode en luister wat je lichaam aangeeft. Loop wat vaker een blokje om, geef aan waar je tegenaan loopt, maak duidelijke afspraken en neem voldoende rust.

  • Creëer sfeer

Werken in een prettige sfeer werkt altijd motiverend. Versier je werkomgeving met gezellige lichtjes, neem eens een lekkere traktatie mee voor bij de koffie en zet een gezellige achtergrondmuziekje op (en als je collega’s dat niet willen, zet dan je koptelefoon op met je favoriete eindejaarsmuziek).

  • Doe het samen

Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen. Zoals eerder genoemd is echt niemand erbij gebaat dat je opgebrand de feestdagen ingaat, dus bespreek zowel op het werk als thuis hoe je samen op een realistische en ontspannen manier naar de feestdagen toe kunt werken. Want: relax, alles loopt toch anders’?