Het verzuimcijfer zit op het hoogste niveau in ruim twintig jaar. Dat maakte het CBS deze maand bekend. Wat is er aan de hand in Nederland? Een verschuiving, want wat opvalt is dat veel verzuimgevallen niet direct iets te maken hebben met ziekte, maar steeds vaker verband houden met werk gerelateerde ongemakken en situaties. De Nationale Vitaliteitsweek, met dit jaar als thema Veerkracht, komt dus als geroepen! Want een deel van het verzuim kan mogelijk voorkomen worden wanneer werknemers veerkrachtiger zijn. En dat is precies waarvoor in de week van 25 t/m 29 september aandacht wordt gevraagd.

Wat is vitaliteit nou precies?

Vitaliteit omvat veel meer dan alleen lichamelijke gezondheid; het heeft ook te maken met ons mentale, emotionele en sociale welzijn. Vitale werknemers hebben de energie en motivatie om hun taken op een effectieve manier uit te voeren. Onderzoek laat zien dat er een sterke relatie bestaat tussen vitaliteit en verzuim. Werknemers die zich vitaal voelen, melden zich minder vaak ziek en zijn over het algemeen veerkrachtiger in stressvolle situaties.

Vitale medewerkers? Zo pak je het aan!

Het volgende hebben we niet zelf bedacht, maar willen we graag onder de aandacht brengen: de vitaliteitsschijf van vijf. Een integraal vitaliteitsmodel en tevens praktische tool die je in één oogopslag laat zien welke aspecten belangrijk zijn voor een vitaal leven; vitalogisch, fysiologisch, psychologisch, ecologisch en filosofisch. Met andere woorden, iedereen voelt zich op z’n best wanneer er een goede cadans is tussen lichaam, geest, omgeving en zingeving.

Pak je het generiek aan of maak je verschil in functies? Als voorbeeld kan je denken aan o.a. de volgende acties:

  • Moedig gezonde eetgewoonten aan.
  • Stimuleer werknemers om regelmatig te bewegen en bied faciliteiten zoals fitnessruimtes of fietsenstallingen.
  • Organiseer workshops en bied toegang tot hulpbronnen voor stressbeheersing en emotioneel welzijn.
  • Zorg voor een ergonomische werkplek om lichamelijke klachten te voorkomen.
  • Ontwikkel en implementeer beleid dat een gezonde werkplek ondersteunt, zoals flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken.

De rol van een arbodienst

Als arbodienst, kan VSD een cruciale rol spelen bij het bevorderen van vitaliteit en het voorkomen van verzuim. Je kunt bij ons namelijk niet alleen terecht voor o.a. advies over arbeidsomstandigheden en re-integratiebegeleiding, maar ook voor hulp bij het ontwikkelen en implementeren van veiligheids- of gezondheidsbeleid. We hebben bovendien goede tools en scans om snel nieuwe inzichten te krijgen, ook op het gebied van vitaliteit!

Doe de Vital Scan!

Zo bieden we de Vital Scan; medewerkers vullen zelf online een vragenlijst in en deze geeft vervolgens direct inzicht in hun huidige vitaliteit. Ze kunnen vervolgens zelf kiezen wat het vervolg wordt;
1. Een online adviesgesprek,
2. Thuistests (hiermee kan bijvoorbeeld een diabetesprofiel of cholesterolprofiel gemaakt worden),
3. Een fysieke test op locatie.

Meer weten? Ontdek hier de mogelijkheden en bijbehorende tarieven.