Gezonde werknemers hebben meer plezier in hun werk en zijn productiever. Als werkgever doe je er waarschijnlijk veel aan om je personeel, je grootste kapitaal, op hun best te laten presteren. Ook in de preventie van ziekteverzuim kun je veel doen, o.a. met een Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Maar hoe zorg je ervoor dat jouw werknemers hier ook warm voor lopen, aangezien het niet verplicht is om eraan mee te werken?

Wat is een PMO precies?

Een PMO is een uitgebreid gezondheidsonderzoek, gericht op de relatie tussen gezondheid en werk. Er wordt hierin niet alleen gekeken naar de medische aspecten, maar het onderzoek richt zich ook op zaken als werksfeer, stressniveaus en fysieke belasting. Een PMO is altijd maatwerk en kan bijvoorbeeld bestaan uit een werkvermogensonderzoek (vragenlijst), fysiek onderzoek en een adviesgesprek.

Een PMO is daarmee echt anders dan een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO). Een PAGO is wél wettelijk verplicht en daarin wordt specifiek gekeken welke risico’s een werknemer loopt bij het uitvoeren van zijn werk. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van nachtdiensten, het werken met gevaarlijke stoffen of eventuele risico’s die kwetsbare groepen lopen op de werkvloer.

De voordelen voor een werkgever

Voor zowel werkgevers als werknemers zitten er voordelen aan het laten uitvoeren van een PMO, met als gezamenlijke doel: een gezonde werkomgeving.

Als werkgever:

  • krijg je inzicht in de gezondheidsklachten van werknemers,
  • weet je of de gezondheidsklachten gerelateerd zijn aan het werk,
  • kun je in sommige gevallen langdurig verzuim van werknemers voorkomen,
  • en ontdek je hoe productief je werknemers zijn.

Een PMO draagt dus al met al bij aan verzuimpreventie en kostenbesparing. Maar je laat als werkgever óók zien dat je aandacht hebt voor je werknemers. Jouw bedrijf gaat serieus om met de gezondheid, productiviteit en tevredenheid van het personeel.

De voordelen voor een werknemer

Werknemers doen op vrijwillige basis mee aan het PMO dus het is belangrijk om te benadrukken waar de voordelen voor hen liggen. Want die zijn er zeker!

Een aantal goede redenen om te communiceren naar jouw medewerkers:

  • je krijgt een gratis gezondheidscheck
  • je spoort hiermee vroegtijdig gezondheidsrisico’s op
  • je krijgt inzicht in je gezondheid en leefstijl met daarbij een advies
  • het kan verzuim en uitval voorkomen
  • je geeft je gezondheid aandacht; je belangrijkste bezit
  • je krijgt een persoonlijk medisch rapport.

En de allerbelangrijkste: je privacy is altijd gewaarborgd. De resultaten worden niet op individueel niveau met de werkgever gecommuniceerd, maar blijven anoniem.

Meer weten?

Een PMO laten uitvoeren en ben je benieuwd wat VerzuimService Desk voor jouw bedrijf kan betekenen? Of heb je andere vragen? Onze verzuimmanagers staan voor je klaar. Neem contact met ons op.